Calafou presenta en el III congres de sobirania tecnologica

Sáb, 03/03/2018 - De 10:00 hasta 18:00

Introducció

La tecnologia és tot aquell conjunt de coneixement tècnic que ens permet adaptar-nos al medi ambient. La nostra història està plena de millores tecnològiques que ens han portat a poder viure millor. Des del grup promotor Sobtec, volem centrar-nos en un seguit de tecnologies, que comencen a agafar rellevància a partir dels anys 60, i que emmarquem dins del terme de tecnologies informàtiques.

Sobirania i Tecnologia

L'expansió i evolució de les tecnologies informàtiques han generat canvis en la nostra manera de treballar; relacionar-nos i comunicar-nos amb una velocitat que no deixa espai a la reflexió. S'ha propiciat, per una banda, el subjecte passiu que consumeix productes i serveis, i per una altra, s'ha accentuat la cosificació de les relacions socials a través de la compra d'aquests productes. És en aquest punt on és important l'empoderament col·lectiu per aconseguir que, aquestes millores tecnològiques, ens portin a satisfer les nostres necessitats i a poder viure millor en el nostre medi ambient.

Ser sobirans tecnològicament

Ser sobirans tecnològicament comporta tenir els coneixements i la capacitat per decidir sobre la tecnologia. Quan les programadores dels anys 60 escrivien codi pels colossals ordinadors de l'època, aquell codi era un bé comú que compartien entre elles, i formava part del coneixement d'aquella comunitat. No era una mercaderia. Però als anys 80, seguint la lògica del capital, es va mercantilitzant aquell codi, es van afegir restriccions als usuaris en format de llicències, i es va acabar amb l'hàbit de compartir el coneixement. L'any 1985, amb la fundació de la Free Software Fundation, neix un moviment que trenca amb l'espiral mercantilitzador del programari, i posa les bases per garantir les llibertats perdudes, i tornar a desenvolupar per la comunitat, s'anomenà programari lliure. D'aquesta manera, s'obre la via per poder ser sobirans tecnològicament en un àmbit tan important com és el del programari.

El moment que estem vivint

Però l'evolució de les tecnologies informàtiques està acompanyada d'una constant pèrdua de sobirania: el programari lliure no té una presència destacable en sectors on, a priori, hauria de ser hegemònic, com el de l'educació o l'administració pública; la capacitat tecnològica de captar i analitzar dades de forma massiva s'està utilitzant per mercantilitzar les dades privades de les persones; les millores tecnològiques en sistemes d'informació, debat i presa de decisions no s'apliquen per ampliar les estructures democràtiques dels estats; i aquesta nova economia extractiva, sorgida gràcies a aquesta evolució tecnològica, se salta la legalitat i intenta normalitzar els seus serveis.

El Mobile World Congress

I és en aquesta conjuntura que ens trobem amb un Mobile World Congress que capta l'atenció de mitjans internacionals i monopolitza la informació dels mitjans locals amb tres missatges: la presentació de les novetats tecnològiques de l'any, l'enorme quantitat de diners que es mouen en aquest sector, i Barcelona com el nou hub tecnològic i empresarial del sud d'Europa.

Però darrere d'aquesta pantalla informativa, s'amaguen dos objectius que porten a grans empreses a gastar-se milions per tenir una presència destacada en aquesta fira. El primer és promoure el fetitxe del producte tecnològic, amagant-nos les relacions socials que hi ha darrere, tant en la producció dels aparells electrònics, com en el desenvolupament del programari que els fa funcionar, com en el seu consum. El segon és lliurar una nova batalla per aconseguir ser l'empresa que controla la tecnologia: la gestió de les dades dels usuaris, la xarxa per la qual viatgen, o les transferències bancàries. Un camp de batalla on l'estat hi participa com a àrbitre a temps parcial, i on el capital li ha guanyat la partida a la sobirania.

 Calendari

10:00h a 10:30h

BENVINGUDA I PRESENTACIÓ DEL CONGRÉS


Presentarem el Congrés 2018 i donarem un espai a les companyes de Calafou per a que ens puguin parlar del segon volum del llibre 'La sobirania tecnològica'

10:30h a 11:30h

 

PENSANT LES SOBIRANIES. EL PA DE CADA DIA


La reapropiació del nostre quotidià passa per la coordinació dels avanços de les diferents sobiranies amb una visió crítica i comuna. La Sobirania Alimentària proposa recuperar els sabers tradicionals, dotant-los d’eines que optimitzin els recursos i millorin la qualitat de vida tant al camp com a casa. (Ana Correro)

- en català -

11.30h a 12.30h

 

LES XARXES I ELS ROBOTS ESDEVENEN SOCIALS: CAL UN DEBAT ÈTIC


Internet i els telèfons mòbils han propiciat l’aparició de les xarxes socials, un fenomen difícil de preveure fa tan sols unes dècades; com tampoc ho era que els robots sortissin de l’àmbit estrictament laboral per fer tasques assistencials o educatives. Actualment, es fa difícil saber com la creixent interrelació amb màquines efectarà l'evolució de la societat. Per això, quan s'intenta establir un debat ètic, sovint es recorre a la ciència-ficció; en repassarem uns quants exemples. (Carme Torras Genís)

- en català -

 

TROBADA DE PROVEÏDORES DE SOLUCIONS LLIURES: COLECTIC I LLEIALTEC


Obrim la porta a un espai de socialització d'aquells projectes que són proveidors de solucions basades en tecnologies lliure. Lleialtec i Colectic presentaran la seva experiència amb NextCloud, on no només parlaran de la seva implantació sinó també del desenvolupament portat a terme d'algun del seus mòduls. (LleialTec i Colectic)

- en català -

12:30h a 13:00h

DESCANS


13.00h a 14.00h

 

INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL: LLUMS I OMBRES


Parlarem de l'estat actual de la intel·ligència artificial per tal d'entendre quin és el potencial d'aquesta tecnologia. Promourem un debat crític al voltant d'aquesta, per així identificar les claus pel control de la sobirania d'aquest mitjà tecnològic i per discutir quin paper pot tenir la intel·ligència artificial a l'hora de generar bé comú. (Hector Geffner)

- en castellà -

 

CENSURA D'INTERNET AL REFERÈNDUM CATALÀ


Durant del referèndum sobre la independència de l’1 d'octubre, no només va haver-hi repressió al carrer, sinó també censura a Internet. En aquesta xerrada s’explicaran quins mètodes va fer servir l'estat i els proveïdors d'Internet per censurar la informació sobre el referèndum, i també quins mètodes es van fer sevir per evitar-ho. (Matthias Brugger)

- en català -

14:00h a 15:30h

DINAR


Posarem una taula al mateix espai del Congrés per poder dinar totes juntes. Us podeu apuntar a la fideuada o portar el vostre menjar.

15.30h a 16.30h

 

COOPERATIVISME DE PLATAFORMA


La importància de transversalitzar les pràctiques de l'economia solidària a la governança i la gestió de les plataformes digitals. (Comissió Procomuns de la XES)

- en català -

 

BLOCKCHAIN, UN UNIVERS CONTRADICTORI


Mentre les monedes criptogràfiques penetren amb força al mainstream, creix la bombolla econòmica i d'idees sense cap utilitat més enllà de la pura especulació. S'està avançant en la direcció promesa? Serem capaces de fer servir aquest sistema revolucionari pel bé comú o estem davant una deriva orweliana? (Pau Escrich i Abel Boldú)

- en català -

16.30h a 17.30h

 

INTRODUCCIÓ A UNA GAMIFICACIÓ CRÍTICA


Recentment, el capital ha proposat controlar diversos àmbits de la nostra vida aplicant mecàniques lúdiques procedents dels (video)jocs. Allunyant-nos de lectures apocalíptiques, en aquesta xerrada es proposa una introducció crítica al concepte de gamificació, posant l'accent en les possibilitats radicals que resideixen en l'ús de les tecnologies lúdiques. Si no es juga, no és la meva revolució. (Luca Carrubba)

- en castellà -

NEUTRALITAT A LA XARXA. UN VALOR EN RISC


(Nacho Amadoz)

- en català -

17.30h a 18.30h

 

TROBADA DE PROVEÏDORES DE SOLUCIONS LLIURES: COL·LECTIVAT I COOPDEV


CoopDev compartirà les estratègies que està fent servir per atraure contribuïdores a projectes tecnològics de software lliure amb impacte social, i Col·lectivaT ens presentarà el sistema de reconeixement de veu en català, obert i lliure que estan desenvolupant. (CoopDev i Col·lectivaT)

- en català -

 

LLICÈNCIES LLIURES: UNA EINA FONAMENTAL PER A LA SOBIRANIA!


En aquesta presentació en Malcolm explicarà els elements bàsics i els avantatges de les llicències de programari i de continguts lliures (GPL, MIT, Creative Commons, etc.), com s’utilitzen i com afavoreixen la sobirania tecnològica. (Malcolm Bain)

- en castellà -

18:30h a 19:30h

 

PREPAREM-NOS PER A UNA REVOLUCIÓ


Ens hem de preparar per a l'anomenada Quarta Revolució Industrial? Què pot voler dir preparar-se per a una revolució? Vol dir que no l’estem fent nosaltres? I si no l’estem fent, qui la fa? Preparar-se per a una revolució que no farem nosaltres no és disposar-se a l’esdeveniment i als seus possibles inacabats. Lluny d’això, és una crida a l’acció urgent que ens posa en una relació servil amb el futur immediat i el seu sentit tancat. (Marina Garcés)

- en català -

* Hi haurà servei de ludoteca amb activitats organitzades. Si el necessites, inscriu-te al Congrés.

Segueix-nos

 

 

Sala de Matrix