L'Ecoxarxa Anoia s'aixeca

 

L'EcoXarxa Anoia és una xarxa d'intercanvis de veïns i veïnes de la comarca, que volem complementar les nostres activitats econòmiques habituals amb la creació d'un nou nivell econòmic més humà, proper, cooperatiu i ecològic, gràcies a la creació d'una moneda local, social i ciutadana.

 

La moneda social ens permet organitzar una xarxa d’intercanvis multirecíprocs, sense limitar-nos al troc directe ni haver d’utilitzar únicament els euros. 

Usem el model de les EcoXarxes, desenvolupat a Catalunya des del 2009, a partir de la creació de l'Ecoxarxa Montseny i la Cooperativa Integral Catalana (CIC). Un model que ja utilitzen 15 EcoXarxes a Catalunya, que ja cobreixen tot el territori.

 

El CES, Community Exchange Systems

 

Fem servir el CES, un software gratuït desenvolupat per una xarxa de Sud-Àfrica, que ens permet registrar els intercanvis d’una manera fàcil, còmode, descentralitzada i transparent.

 

Totes les transaccions queden registrades i tots podem veure els comptes de tots. Aquesta transparència ajuda a prevenir possibles abusos del sistema i fa que sigui una economia lliure, democràtica, oberta i ciutadana.

 

Tots comencem en 0, i se’n guanya o bé en oferir algun bé o servei a les Fires o al CES; o bé en canviar Euros per EcoSenys a les Fires i als espais de la xarxa, 1 a 1.

 

Pots registrar-te gratuïtament al CES, on pots veure totes les ofertes i demandes de l'EcoXarxa i també de la resta d’EcoXarxes catalanes i del món (més de 200 xarxes a 32 països) i dels productors i projectes autònoms associats a la CIC.

 

Trobaràs molts béns i serveis que et podran ser útils -i permetre’t estalviar Euros-, alhora que participes en la construcció de nous models més humans i ecològics d’economia. Veient les demandes, i activant la imaginació, veuràs com és molt més fàcil aconseguir moneda social que Euros, oferint qualsevol bé o servei al CES o a les Fires. Coses que t’agrada fer, com pintar, cuinar, cuidar nens o gent gran, oferir productes del teu hort, fer una classe de Ioga o una sessió de Reiki, passejar un gos o cuidar d'un gat o unes plantes, transportar algú al tren, podar els arbres, etc.

Si son serveis professionals (p.ex. un mecànic), pots rebre fins a un 50% en Euros; i si ets un productor agroecològic fins a un 80%.

 

Organitzarem Fires cada dos o tres mesos a diversos pobles i ciutats de la regió, i assemblees obertes cada mes en diferents indrets i espais vinculats a l'EcoXarxa.

 

Totes les monedes socials catalanes: l’EcoSeny del Montseny i Osona, l’Eco de Tarragona i de Barcelona, l'EcoGir de Girona i l’EcoCoop de la CIC, així com les xarxes que ara comencen: EcoXarxa Penedès, Garraf, Pallars, Vallès, Bages, Empordà, etc, tenen una equivalència 1 a 1 entre elles i amb l’Euro. Per tant els intercanvis entre usuaris de diferents xarxes es poden fer automàticament amb el CES, emprant les monedes locals de cada lloc. 

 

Després de només dos anys d'existència de l'Ecoxarxa Montseny, ja som una xarxa de 15 ecoxarxes enxarxades a Catalunya amb monedes locals ciutadanes! Estem construint mecanismes per viure fora del capitalisme, de manera pacífica, creativa i cooperativa!  

 

La Central de Compres Col·lectives

 

Podem adquirir productes d'alimentació a les Central de Compres Col·lectives (CCC) i les EcoBotigues, com les que ja funcionen a la Plaça del Sol de Barcelona o a l'Ecolònia Col·lectivitzada Ca La Fou de Vallbona d'Anoia. La majoria dels productes han estat comprats col·lectivament amb els Euros ingressats pels consumidors de l'EcoXarxa i els visitants a les Fires, que fan el canvi d'Euros a moneda social. Altres son produïts pels propis usuaris de la xarxa.  

 

Perquè cal crear una nova moneda?

 

És important fer-ho, per poder caminar del mon totalment comercial i monetaritzat en què avui vivim, cap a noves societats en que potser no hi hagi cap mena de registre econòmic.  

 

Treballem en tres espais econòmics:

  1. Els espais de Donació o economia col·lectivitzada
  2. Els espais d'Intercanvi directe o amb Moneda Social
  3. Els espais perifèrics de Compra i Venda amb Euro

 

Cadascú pot escollir el nivell de compromís que vol tenir amb aquesta construcció. A més implicació, es genera més confiança i menys registre i reciprocitat obligada. Quan més a fora s'està del projecte, més es financia amb euros l'economia col·lectiva. Les portes sempre estan obertes a integrar-se i participar més.

 

Quines diferències hi ha entre els euros i la moneda social?

 

La Moneda Social és molt diferent del diner oficial:

 

  • No té interessos.
  • S'emet de manera descentralitzada per la comunitat en cada nou intercanvi.
  • No és escassa, sinó que n'hi ha tanta com riquesa real hi ha a la regió i genera cadascú
  • No és opaca, sinó transparent; no és competitiva sinó cooperativa.
  • No vol substituir les donacions o el troc directe, sinó l'ús d'euros.

 

Molts nous serveis, coneixements i produccions que no entraven a l’escala industrial de l’Euro, floreixen a la regió; es redescobreixen recursos locals, i talents personals adormits o oblidats.

També ens permet obtenir béns bàsics d'alimentació, i serveis que altrament hauríem de pagar en euros -i per tant, estalviar-los per poder-los destinar a despeses que encara no podem resoldre amb Moneda Social. 

Els euros que entren a l'Ecoxarxa, passen de l'ús individual, a l'ús col·lectiu.

 

Organitzem projectes de producció i treball cooperatiu a través de la CIC i els seus projectes autònoms, com la Colònia EcoIndustrial i Col·lectivitzada de Vallbona d'Anoia, que mantenen una estreta relació amb les ecoxarxes regionals.  

A més dels intercanvis econòmics, l'EcoXarxa vol activar moltes altres activitats socials, culturals i lúdiques, com els espais de trobada, tallers, seminaris, excursions, cursos d'ecologia, salut holística, creixement personal, infància i pedagogia, noves tecnologies, art, artesania, cultura, agricultura, software o xarxes d'Internet lliure.

 

L'EcoXarxa ens permet crear un nou nivell d'activitats socials i econòmiques més proper, en base a formes autogestionàries, ciutadanes, lliures, ecològiques i assentades en la solidaritat i els mètodes de presa de decisió del cercle i el consens.

 

Ens basem en les moltes experiències dutes a terme al món, que ens ensenyen com construir models d'economia més propers, a una escala humana i bioregional, que complementen l'economia oficial. 

 

Tothom està convidat a unir-se a l'EcoXarxa, només cal participar de forma activa, responsable, ètica, honesta i col·laborativa. 

 

Creiem que la xarxa no és una utopia, sinó el camí cap a la utopia; un camí d'aprenentatge i pedagogia social, necessari per caminar cap a ella, i que ens ajuda a sortir de patrons de vida alienants i aïllats del model industrial neolliberal, creant formes de vida més plenes, comunitàries, sostenibles i cooperatives! Comptem amb tu!

 

Com pots participar?

 

A més de participar a l'EcoXarxa com a usuari o prosumidor (és a dir productor i consumidor alhora), ho pots fer com a consumidor (fent canvis d’Euros a EcoSenys -si tens més euros que temps), i com a productor, oferint productes, en aquest moment, amb un mínim de 10% en moneda social, i la resta en Euros. També pots acceptar una part en moneda social al teu comerç ecològic, bar o restaurant, el que fidelitzarà els teus clients i relocalitzarà més l'economia.

 

Tothom té cabuda a l'EcoXarxa amb diferents maneres de participació i diferents percentatges Euros/EcoSenys: usuaris, coordinadors i focalitzadors de Gt's, productors, visitants, consumidors, professionals, comerços, bars i restaurants locals, ateneus i associacions, cooperatives de consum, etc.

 

T'esperem!!

 

https://cooperativa.ecoxarxes.cat/pg/groups/56063/ecoxarxa-anoia/

Facebook: Ecoxarxa Anoia

www.ces.org.za buscar Xarxa Anoia

http://ecolonia.cooperativaintegral.cat/

www.ecoseny.cat

www.ecoxarxes.cat